Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Légköroptikai jelenség
2016. február 11.
Pollengyűrű a Nap körül
Gazdag Attila volt a szemfüles felfedezője a jelenségnek, melyet a légkörben lévő pollenek (mogyoró és éger pollenek) okoznak. Attila rögvest telefonált, hogy gyorsan keressek egy kandelábert amivel kitakarhatom a Napot, meg egy fényképezőgépet is, hogy jobb minőségben megörökíthessük a jelenséget, mert nála csak mobiltelefon volt. A képek tanúsága szerint a Napot kitakarva egy markáns ovális szivárvány gyűrű volt látható. Mivel nagyon jó ég volt, naplemente után kimentünk Becsehelyre és a Holdról is készítettünk felvételt, amin szintén látható a jelenség, igaz már nem annyira markánsan.
Perkó Zsolt

A MCSE "Meteor" folyóirat szabadszemes rovatának vezetője Landy-Gyebnár Mónika adott magyarázatot a gyűrű ovális alakjára.
"Az, hogy nem kerek, azt bizonyítja, hogy pollen, mivel a pollenszemcsék alakján kis kitüremkedések vannak, ennek okán vált a koszorú is ilyen elnyúlt alakúvá."


A jelenségről Gazdag Attila, Vilmos Mihály és Perkó Zsolt  Nagykanizsáról, Harcz Endre pedig Becsehelyről készített felvételeket.

Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 28.
Napkelte: 04:45
Napnyugta: 18:53
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés