Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Perseida meteorraj - 2016
2016. augusztus 12.
Itt jártak a Perseidák
Ha augusztus akkor Perseidák. A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület minden évben augusztus 12 környékén rendezi meg a "Perseida Meteor" táborát gyerekek részére. Idén mintegy 20 fő részvételével indult a tábor, ami elmaradt a tavalyi majd 25 fős létszámtól, köszönhetően a pár nappal korábbi hidegfrontnak és az esőnek amit hozott.  A jelenlevőknek azonban hatlamas élményben lehetett részük, hiszen idén kitettek a Perseidák magukért. A körülmények szinte teljesen ideálisak voltak. A Hold nem sokkal éjfél után lenyugodott, így nem zavarta a hajnalai időszakot, amikor is a raj a legnagyobb aktvitást mutatta. A levegő átlátszóság és nyugodsága majdhogynem tökéletes volt. Szél nem fújt és a 12 fokos hőmérsékletet is ki lehetett bírni hálózsákokban. Nagyon sok fényes füst nyomot hagyó meteort láttunk, köztük több tűzgömbbel, amelyek némelyike többes robbanást is produkált. Szép számmal voltak halványak is és fényesebbek is. A HUBEC videmeteoros kamera több szép felvételt mondhat a magáénak, összességében 521db Perseida meteort regisztrált. Az alábbi összesített kép az este folyamán a HUBEC videometeoros kamera által észlelt összes meteor tartalmazza. 


A HUBEC legszebb Perseida meteor felvétele.


és ugyanez animálva


Válogatás a 11-12 és 14 éjszaka legszebb metorjaiból


A szabadszemes észlelők (Gazdag Attila, Perkóné Kránicz Erzsébet, Perkó Zsolt és a tábor résztvevői), mintegy 420 db meteort észleltek. A tűzgömböket minden alkalommal hangos ováció fogadta. Gazdag Attilának sikerült fényképezőgéppel is megörökíteni a Perseidákat, sőt az egyik meteor füstnyoma több képkockán keresztül látható volt erről egy animáció is készült.
 


A füstnyom, ami a fenti meteor után maradt és a felvételek tanúsága szerint kb. 8 percig látható volt.


és az animált felvételPető Zsolt, és Piriti János is készített egy nagyon szép felvételt Nagyradáról ill. Szepetnekről. Hajnalban a kilátóból nagyon szép látvány fogadott bennünket, ahogy a köd megült a környező völgyekben.

 
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2021. október 21.
Napkelte: 06:22
Napnyugta: 16:50
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés