Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Csillagászat napja 2011.május 7.
2011. május 08.
Az USA beli Astronomical League ajánlása alapján 2011-ben május 7-én került megrendezésre a csillagászat napja világszerte, melyhez egyesületünk is csatlakozott.
"Két csillagvizsgáló, három nap, négy helyszín, 5-6-os ég"

Tömören ezzel a szlogennel lehetne összefoglalni a NAE csillagászat napjához kapcsolódó rendezvény sorozatát. Május 5-én a Kőrösi Csoma Sándor Általános iskolában Vilmos Mihály naptávcsöves bemutatójával indult a rendezvény sorozat. Zavartalan napsütésben 8 osztály tanulói nézhették meg központi csillagunkat. Este 20 órától a Pannon Egyetem kampuszának "B" épületében Gazdag Attila "Az utolsó villanás" címmel
tartott vetített képes előadást a csillagok életéről és haláláról. Az előadást követően a zavartalan égnek köszönhetően távcsöves bemutatót is tudtunk tartani a megjelent kb 20 fő egyetemi hallgatónak. Hold, Szaturnusz, M13, és kettősök kerültek terítékre. Május 6-án a Deák téren állítottuk fel a távcsöveinket 20 órától éjfélig kb. 200 fő nézhette meg a Holdat és a Szaturnuszt. A bemutató teljesen nemzetközire sikeredett. Volt egy nagyon lelkes ukrán család (a férj tkp. grúz volt), ahol a feleség teljes extázisban rohangált az egyik távcsőtől a másikig. Mivel angolul keveset tudtak, én meg csak kevésre emlékeztem a 12 évi orosz órákon tanultakra, elég érdekes volt kívülről nézve a kommunikációnk. Ezt még színezte egy spanyol úr megjelenése is, aki csak spanyolul tudott. Majd egy kijevi ukrán fiatal is megjelent aki alig egy órája érkezett a városba. (Ő már legalább beszélt angolul :-) ) De mindannyan maradandó élményekkel távozhattak, mert nagyon tetszettek nekik a látottak, nem különben a magyar anyanyelvűeknek.
Május 7-én a becsehelyi Canis Minor Obszervatóriumba vártuk az érdeklődőket.  Este 9 körül jöttek az első látogatók és folyamatosan érkeztek. Kicsik és nagyok kb 50 fő fordulhatott meg a távcső körül. Természetesen mindenkit ámulatba ejtettek a látottak. Voltak olyanok is, akik előző este a Deák téren is ott voltak, így volt összehasonlítású alapjuk a látottakról. Az égbolt "brutálisan" jó volt. Mindenféle objektum terítékre került. Galaxisok, gömbhalmazok, planetáris ködök, Hold, Szaturnusz, kettősök. Az utolsó látogató éjfél után hagyta el Kis-hegyi hegytetőt. Összegezve nagyon régen volt ilyen szerencsénk az időjárással, hogy mindhárom nap zavartalan ég fogadta az égbolt szerelmeseit. Remélem nem volt ez másképp az ország többi helyszínen sem. A rendezvény sorozat lebonyolításban Perkó Tímea, Gazdag Attila, Perkó Zsolt, és Vilmos Mihály vettek részt.
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2021. október 21.
Napkelte: 06:22
Napnyugta: 16:50
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés