Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Geminida meteorraj észlelés - 2014. december 12/13

Résztvevők: Perkó Tímea, Perkóné Kránicz Erzsébet (Böbe) és Perkó Zsolt, Gazdag Attila és Gazdag Mónika később csatlakoztak, valamint a szombati nyitvatartás miatt az obszervatóriumban megforduló 7 látogató, akik hosszabb rövidebb ideig velünk tartottak.

Becsehelyen szombat este 6-kor kezdtük meg az észlelést. Az ég szuper volt, bár nem annyira mind előző este. Párásabb volt, és nagyon nyugtalan volt az ég, de meteorozás szempontjából nem volt zavaró. A hőmérséklet a tegnapi +1 helyett +7 volt a napközbeni 15 fokos tavasz melegnek köszönhetően, folyamatos szél fújt, de az sem volt annyira durva mint az előző este. A meteorok potyogtak rendesen, de az igazán fényes tagok hiányoztak. A Ny-i, DNy-i égen kb. 10 fok magasságig 8 óra körül befelhősödött, de ezek a felhők szerencsére nem zavarták az észlelést. Azonban 22:30 körül ez a DNy-i Ny-i felhőzet kb. 30-40 fokig feljebb húzódott. Foszlányok nyúltak ki belőle ill. szakadtak le, amik az ég többi részébe is belerondítottak, de még mindig jónak volt mondható a maradék 2/3 ég. Természetesen a Hold felkeltével (helyi idő szerint 23 óra körül) ezek a felhő foszlányok még inkább feltűnőek voltak. A radiáns magasabbra emelkedésével sok rajtagot láttunk a DNy-i égen a felhők mögött!!, hogy ezek hány magnitúdósak lehettek nehéz megbecsülni. Bár ha a felhők mögött is látszottak, akkor biztos nem voltak halványak. Felhő szempontból többé kevésbés ez maradt a helyzet pirkadatig. A HUBEC kamera végül is 386db GEM-et regisztrált, hogy mi mennyit láttunk azt nem tudom (nem számoltuk), csak élveztük a látványt. No meg a rendes nyitvatartás miatt vendégek is voltak, akiknek azért a távcsőben is kellett mutatni valamit! Igaz egyikük kakaós palacsintával is meglepett bennünket, ezzel is elvonta a figyelmünket a meteorokról. A videometeoros kamera logjából annyi kiderült, hogy a fényesebb -2mg, -3mg, -4mg jellemzően éjfél után jelentek meg, ami egybeesett az általunk vizuálisan tapasztaltakkal is.



A HUBEC videometeoros kamera felvételei a fényesebb rajtagokról



Az alábbi grafikonok a Canis Minor Obszervatóriumban működő az IMO hálózat HUBEC kódjelű videometeoros kamerája által észlelt adatok alapján készültek

Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. július 15.
Napkelte: 04:18
Napnyugta: 19:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés