Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Phil Harrington: Az ég szűrése
Az alábbiakban az "Astronomy" 2003. augusztusi számában a 86-ik oldalon megjelent cikk fordítását olvashatják.

Jó optika, éles szem, és egy tiszta, stabil ég elengedhetetlen a bolygók finom részleteinek észleléséhez. A legfontosabb szempont és egyben a legkönnyebben befolyásolható, az optika minősége. Kitűnő optikájú teleszkóp és okulárok nélkül elég nehéz finom részleteket észrevenni a bolygókon, még tökéletes ég alatt is.

A legtapasztaltabb megfigyelők egyetértenek abban, hogy a színszűrők jelentősen kiemelik a nehezen látható részleteket a Holdon, a bolygókon, és más égi objektumokon. Ezt a felszíni alakzatok közti kontraszt növelésével vagy csökkentésével érik el. A szűrők kiemelik a bolygón vagy a Holdon lévő szomszédos területek közti finom különbségeket, azáltal, hogy egy színt átengednek (látható marad), míg másokat elnyelnek (blokkolnak). Segíti még a Föld légköre által okozott torzulást is csökkenteni, ami amúgy nehezítené a kontraszt különbségek észrevételét.

Válasszunk

Az adott célponthoz való megfelelő szűrő kiválasztása, egy kis ismeretet feltételez magáról a célpontról. Pl. mivel a Mars túlnyomórészt vörös színu, ezért egy vörös szűrő kihangsúlyozza a bolygó vöröses sivatagait, míg a zöldes régiókat elsötétíti. A Marsot zöld szűrőn keresztül nézve ellenkező hatást érhetünk el.

A szűrők általában az okulárok belsejébe csavarhatóak. Néhány kivételtől eltekintve, minden okulárbelsőben szabványos csavarmenet van. Ez azt jelenti, hogy egy A gyártótól származó szűrőt, használhatjuk a B gyártótól származó okulárban. Természetesen az okulár átmérőjének megfelelő szűrőt kell választanunk – 1 1/4”-os okulárhoz 1 1/4 ”-os szűrőt, és így tovább. A legtöbb szűrőn két oldalt van csavarmenet, így a megfigyelőnek lehetősége van két szűrőt egymásba csavarni. A kombinált szín és annak hatása az adott célponton egy kicsit más lesz, mintha csak az egyik szűrőt használtuk volna. A kombinációtól függően, a kép nagyon sötét is lehet.

Az általánosan használt színes szűrők Wratten sorozata, amit az Eastman Kodak hozott létre a fotó ipar számára, több mint 100 színárnyalatot és sűrűséget tartalmaz. A zavar elkerülése végett, gyakran a sorszámukkal hivatkoznak rájuk a színek helyett. Manapság egy szűrő színére, vagy pontosabban az áteresztett hullámhosszra való hivatkozás teljesen megszokott módja, a Wratten szám megadása.

Természetesen nincsen szükségünk szűrők tucatjaira, hogy a szűrővel végzett megfigyelés előnyeit élvezhessük. A tény az, hogy sok tapasztalt amatőr 4-8 szűrőt használ. Ez viszont felvet egy kérdést: Melyik szűrőt használjam? A válasz attól függ, hogy milyen égi objektumot választottunk, milyen hatást várunk, és milyen méretű távcsövet használunk. Alább a szűrőknek egy gyors felosztását találhatjuk, ami abban segít bennünket, hogy a különbözo égi objektumok a legjobb látványt nyújtsák.

A Hold

Amikor a Hold felé vesszük az irányt, sok amatőr csillagász neutral sűrűségű (ND) szűrő felé nyúl. Ezek a szűrők elsötétítik a Hold látványát, a teljes látható spektrumon. Hasonlóan mint a napszűrők, levágják a hold vakító fényét ami az okulárba jön. A neutrális sűrűségű szűrők átvitelét egy numerikus felosztással jelölik. Pl. egy „ND 0.1” jelölésű szűrő a fény 80%-át engedi át, addig egy "ND 1.0"-es szűrő csak a 10%-t engedi át. A legtöbb hold szűrő az őket érő fény 13-18%-át engedi át.

Néhány megfigyelő ezek helyett, inkább a változtatható polarizációjú szűrőket használja. Változtatható polarizátor, aminek az átviteli tartománya 5% és 30% közé esik, és a Hold megjelenését sötétíteni ill. világosítani lehet. Habár mindkét szűrő típus komfortosabbá teszi a fényesebb holdfázisok megfigyelését, de kicsit másképp emeli ki a felületi vonásokat. További kontraszt növeléshez, sok megrögzött "lunatikus" "mély sárga" (Wratten 15, röviden W15) szűrőt vagy "halvány kék" (W82A) szűrőt használ. Ha 8 inches vagy annál nagyobb teleszkópot használunk, próbáljunk ki egy zöld (W58) szűrőt, amelyik növeli a kontrasztot, miközben csökken a Hold intenzitása.

A legjobb látványt sárga (W15) vagy halvány kék (W28A) szűrőn keresztül érhetjük el, a Hold szinte élő lesz, amikor szűrőkkel növeljük a felületi kontrasztot.

A Merkúr

A belső bolygók megfigyelésének nehéz része, hogy egyszerűen könnyű megtalálni a szürkület ellenére. Segítségünkre lehet a Merkúr kiszúrásában, ha egy vörös (W23A vagy W25) szűrőt próbálunk. Mindkettő elsötétíti az égboltot, és segít elkülöníteni a Merkúrt a környezetétől.

Kisbolygóként a Merkúr ugyanazokon a fázisokon megy át, mint a Vénusz. Ezeknek a fázisoknak a megfigyelése kiemelkedő próbatétel, mivel a Merkúr kicsi korongja legkevesebb 150x-es nagyítást kíván, ha azt akarjuk, hogy többnek látszódjon, mint egy fénypont. Alacsony horizont feletti magassága miatt a levegő szennyezés mocskának, turbulenciáknak, és felhőknek a csapdájába esik. Néhány megfigyelő szerencsésen elkülönítette a bolygó fázisait egy "narancs" (W21) vagy egy "világos kék" (W80A) szűrő használatával.

A Vénusz

Hasonlóan mint a Hold, a Vénusz ragyogó fényessége könnyen elvakíthatja a szemünket, különösen, ha egy 6 inches vagy nagyobb teleszkópon keresztül nézzük. Sokan úgy találták, hogy egy "vörös" (W25) vagy "ibolya" ((W47) szűrő elsötétíti az égi hátteret, valamint a ragyogást egy kezelhetőbb szintre csökkenti. A "világos kék" (W80A) szűrő akkor segít, amikor a Vénuszt sötét szürkületben nézzük, míg a "narancs" (W21) szűrő elsötétíti a kék eget, ha nappali fénynél figyeljük meg a Vénuszt.

Sajnos nincs olyan szűrő, ami keresztül vágna a bolygó homályos légkörén, habár néhány megfigyelő szabálytalanságokat jegyzett fel a Vénusz felhőzetében, amikor "sárga" (W12), zöld (W58), és "ibolya (W47) szűrőket használtak.

A Mars

Habár ez a legjobb látszó átmérője a bolygónak, ezen a nyáron a Mars 25” átmérőjű lesz, fele akkora lesz, mint a Jupiter. Néhány jó színes szűrővel a legjobbat hozhatjuk ki abból, amit a Mars kínál. Ha egy 4 inches vagy kisebb teleszkóppal rendelkezünk, akkor a legjobb barátunk egy narancs (W21) szűrő, a Mars megtekintéséhez. Ez csökkenti a mars albedoját (fényvisszaverő képesség), míg a környező sivatagos területek pedig megmaradnak. A 4 és 10 inch közötti teleszkópok ugyanazt a látványt nyújtják egy világos vörös (W23A) szűrő használatával, míg a legnagyobb amator műszerekhez vörös szűrőt (W25) használnak. Mindhárom szűrő segít áthatolni a marsi párán és felhőkön.

Más színekkel további lehetőségeket érhetünk el. Pl. egy zöld (W58) szűrő kihozza a fagyott foltokat és a sarki sapkák körüli olvadási vonalakat.

Az Association of Lunar and Planetary Observers (ALPO) felhívta a figyelmet arra, hogy néhány régebbi kézikönyv, ahol a sárga (W12 vagy W15) szűrőket javasolják a marsi porviharok megfigyelésére, mára idejétmúltak. Mivel a sárga szűrők érzékenyek a porviharokra, ezért látszik a Mars olyan fényesnek sárga szűrőn keresztül, ami a port kimaszkolja.

Helyette, nézzük a mars pereme melletti részt, miközben a vörös és kék szűrőket váltogatjuk. Ha egy felhő fényesebbnek tűnik a vörös szűrőn keresztül és halványabbnak a kék szűrőn keresztül, akkor jó esélyünk van arra, hogy porfelhőt látunk. Ennek pont az ellenkezője történik, ha jégfelhőt látunk. A 4 inches és kisebb teleszkópokhoz világos kék (W80A) szűrőt próbáljunk és mély kéket (W38) a nagyobb eszközökhöz.

Azt találtam, hogy a keskenysávú fényszennyezés szűrők (mint az Orion UltraBlock vagy Meade 908N) gyakran tökéletesebbé teszik a Mars (és Jupiter) látványát, ezek teszik még sokoldalúbbá ezeket a szűrőket, mint gondolnánk. Ha már van ilyen a tarsolyunkban, akkor megér egy próbát.

Ha porviharokat keresünk a Marson, akkor váltogassuk a kék (W38) és vörös (W25) színes szűrőket. Ha jeget keresünk, akkor a zöld (W58) szűrőt használjuk.

A Jupiter

A sok finom részlet, ami a Jupiter többsávú atmoszférájában található, tökéletes bizonyítási alapot ad a színes szűrőknek. Míg szűrők nélkül csak a Jupiter északi és déli egyenlíto alatti sávjai különíthetők el, addig a különféle színes szűrőkön keresztül hat vagy még több sáv látható.

Mivel a Jupiter felhőzetének nagy része fehér, drapp, vagy sárgás, egy narancs (W21) szűrő segít kihangsúlyozni a finom kanyarulatokat, füzéreket, amik a különböző sávok és zónák között ill. azokon belül örvénylenek. Egy sárgás-zöld (W11) szűrő kihozza a finomabb struktúrákat a jovian felhők tetején belül. A narancssárga sávok, a fehér oválisok, valamint a Nagy Vörös Folt jól láthatóak, világos zöld (W56), zöld (W58), és világos kék (W80A) szűrőkkel. Ezek a színek elsötétítik a jellegzetességeket a bolygó csontszínű hátteréhez képest.

A Vénuszhoz hasonlóan a Jupiter is annyira fényes, hogy a ragyogása könnyen elárasztja a szemünket. Ezt megakadályozandó próbáljunk meg neutrál szűrőt használni. Annak meghatározása, hogy melyik szűrő fog a legjobban megfelelni, leginkább a teleszkóp nyílásától függ. A 8 inches és annál nagyobb műszerek esetében, azok javasoltak, amik az őket éro fény 25%-50%-át (ND0.6 és ND0.3) viszik át. A Jupiter sávjai elkülönülnek, ha sárgás-zöld (W11) vagy narancs (W21) szűrőt használunk.

A Szaturnusz

A Szaturnusz finomabb árnyékait ugyanazokkal a szűrőkkel tudjuk kihangsúlyozni, mint amiket a Jupiter esetében is használtunk, habár az eredmény nem annyira drámai. A sárga (W12) és a narancs (W21) szűrők fokozzák a finom kontrasztot a Szaturnusz atmoszférájában és javítja a Cassini rés láthatóságát a jeges gyűrű rendszerben.

A világos kék (W80A) és a zöld (W58) szűrők segítenek, a különböző régiók elsötétítésével felerősíteni, az atmoszféra kontrasztjait, míg a világos vörös(W23A) vagy vörös (W25) szűrők a sarki régiókat hangsúlyozzák ki és minden kékes vonást a szaturnuszi atmoszférájában.

Az Uránusz és Neptunusz

Mivel mindkét távoli világ különösen halvány, ezért a színes szűrők csak még nehezebbé teszik a megpillantásukat. A 10 inchnél kisebb nyílású teleszkópoknál a szűrők használata nem ajánlott, amikor az Uránuszt vagy a Neptunuszt keressük. Azok az amatőrök, akiknek a távcső nyílása két számjegyű, a sárga (W8 vagy W12) szűrő segít néhány bizonytalan részletet kiemelni, a bolygók, pasztell színű, atmoszférájából.

Üstökösök

Az üstökösök furcsa teremtmények. Néhányuk jobban látszik színes szűrőn keresztül, míg másikuk rosszabbul. A világos kék (W80A) szűrő, néhány üstökös gáz csóvájának a kontrasztját meg tudja növelni, míg a világos sárga (W8), a sárga (W12), és a narancs (W21) szűrők a por csóvákat tudják kiemelni. A következő alkalommal, amikor üstökös halad át az égen, próbáld ki ezeket a szűrőket.

Szűrő specifikációk

Wratten-szám Szín Fényáteresztés %-a
8 világos sárga 83
11 sárgászöld 78
12 sárga 74
15 mély sárga 67
21 narancs 46
23A világos vörös 25
25 vörös 14
38 mély kék 17
47 ibolya 3
56 világos zöld 53
58 zöld 24
80A világoskék 30
82A halványkék 73

Javaslatok

Habár a fotografikus Wratten szűrők, a jobb fényképezőgépeket árusító üzletekben is kaphatóak, inkább az okulárba csavarható kifejezetten ehhez gyártott szűrőket javasoljuk. Ellenőrizzük, hogy az okulár és a szűrő csavarmenete egyezik-e, mert különben nem tudjuk összecsavarni őket. Szerencsére a nagy többséget igen. Ha változtatható polarizációjú szűrőt is vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy léteznek olyanok, ahol az okulár egy tartóba csúszik bele, ami kiáll a fókuszírozóból, hasonlóan mint a Barlow lencsék esetén. Ennek eredményeként, néhány okulárt nem lehet tökéletesen fókuszálni, a teleszkóp fókuszírozójának korlátozott mozgása miatt. De akkor mit is vegyünk? Kezdjük négy vagy öt alapszín kiválasztásával, úgy mint sárga (W12 vagy W15), narancssárga (W21), vörös (W23A vagy W25), zöld (W58), és világos kék (W80A). Később az érdeklődésünknek megfelelővel bővíthetjük. Pl. a Mars optimális látványához egy mély kék (W38) szűrő megfelelő választásnak tűnik. Függetlenül attól, hogy milyen szűrőt választunk, mindig megfelelő körülmények közt tároljuk, ha nem használjuk őket. Legtöbbje párnázott tartó dobozzal rendelkezik.

Végül egy gyors tipp a színes szűrők használatához. Kellemetlen lehet, ha becsavarunk egy szűrőt az okulárba és úgy találjuk, hogy nem a kívánt hatást értük el vele. A bosszúságot elkerülendő, egyszerűen tartsuk a szűrőket sorban a szemünk és az okulár közé és pillantsunk bele. Miután megtaláltuk a munkánkhoz a legmegfelelobb szűrőt, akkor töltsük az időt a szűrő becsavarásával.

A színes szűrők észrevehető különbséget adnak a Hold és a bolygók látványában. Nem alakítják át a teleszkópunkat egy interplanetáris szonda szemeivé, de azokat, akik az idejüket a bolygók részletes tanulmányozásával töltik, a bolygó finom részleteinek a megjelenése ámulatba fogja ejteni.

Fordította: Perkó Zsolt
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. május 29.
Napkelte: 04:08
Napnyugta: 19:30
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés