Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Glenn Chaple: Észlelési alapok - Egy gyűrű és egy háromszög

Üdv minden csillagászati ismereteket gyűjtőnek.Chaple professzor felteszi a következő asztrokvíz kérdését: Mi a háromszög? A lehetséges válaszok:

A háromszög az egy
a) háromoldalú geometriai alakzat
b) ütős hangszer
c) a Vega, az Altair és a Deneb által alkotott alakzat

A Nyári háromszög
Ha az első kettő lehetőség valamelyikét választottuk, akkor rossz a válaszunk - legalábbis csillagászati szempontból. A helyes válasz a "Vega, Altair és Deneb". Ez a három fényes csillag alkotja a "Nyári háromszöget", mely jelenleg az esti égbolton látható. A Tejút által átszelt "Nyári háromszög" távcsöves élményekben gazdag, amelyekből több is könnyű célpont, még a kezdőknek is. Készüljünk fel a Nyári háromszögben teendő kirándulásunkra, ezeknek a csillagoknak és nekik otthont adó csillagkép szabadszemes megtekintésére. Egy csillagtérkép mindenképp hasznos lehet, ha van nálunk.

Kezdjük a Vega-val, a Nyári háromszög legfényesebb tagjával. Közepes északi szélességi körökről, ez a csillag majdnem közvetlen a fejünk fölött tűnik fel napnyugta után. A Vega csapat a szomszédos csillagok tömör paralelogrammájával a Lyra csillagképet alkotja (vagy más néven Lant csillagképet). A Vegától ezen a paralelogrammán áthuzott egyenes, az Altairra mutat, egy még nagyobb "csillag paralelogramma" tagjára, amit Aquila csillagképnek (vagy más néven Sasnak) hívnak. Az Altair könnyen felismerhető, mivel három egy vonalban fényes csillagnak a középső tagja. Ha követjük a tejútat, északi irányba a Sastól, akkor a Nyári háromszög, harmadik csillagához érkezünk a Denebhez, és a neki otthont adó csillagképhez a Cygnus-hoz vagy más néven Hattyúhoz. A Deneb és másik négy csillag a Cygnusból egy jól ismert csillagképet alkot, amit Északi keresztnek is hívnak. A Deneb a Nyári háromszög leghalványabb csillagának látszik, - de ténylegesen a legfényesebb - ebből a távolságból. A Vega és az Altair, 25 és 17 fényév távolságra vannak, azaz viszonylag szomszédaink. A Deneb pedig 1800 fényévre van tőlünk. Ha a Deneb olyan közel lenne mint a Vega és az Altair, akkor az teljesen ragyogó látvány lenne - egy jelzőtűz lenne, ami tucatszor fényesebb lenne mint a Vénusz és nappal is látszana. A hatalmas, forró csillag poklok, mint a Deneb is, viszonylag rövid kb. 1 millió éves élettartammal rendelkeznek. Az életüket olyan látványos formában fejezik be mint egy szupernóva. Tehát örüljünk neki, hogy a Deneb olyan messze van, mint amilyen messze van.

Ha már egyszer szabadszemmel felderítettük a Nyári háromszöget, itt az ideje binokulárral és távcsővel is, közelebbről szemügyre venni. Ismét kezdjük a Vega-val. A csillagok nem látszanak nagyobbaknak, amikor optikai segédeszközökkel nézzük őket, viszont fényesebbek. A Vega csodaszép - egy sziporkázó hófehér drágakő. Az Altair és a Deneb is gyémántként ragyog. Mindhárom az "A" színkép osztályba tartozó fehér, forró csillag. Amíg a Vegát bámuljuk egy binokulárral, közvetlen mellette észrevehetünk egy kettős csillagot is. Ez az Epszilon Lyrae. Ha az Epszilon Lyraet távcsővel tanulmányozzuk, kb. 100x-os nagyítással, felfedezhetjük, hogy valójában mindegyik csillag maga is egy kettőscsillag. A "dupla-dupla" becenevű Epszilon Lyrae az éjszakai égbolt egyik legszebb látványossága. Hasonlóan az Albireo, az Északi kereszt alapjánál lévő csillag is az. Az Albireo egy "látni kell" kettős csillag, ami csodálatos színeiről híres. A fényesebb topáz sárga, míg a társa zafír-kékben csillog - a látványtól biztosan elakad azoknak a lélegzete, akik azt hiszik, hogy minden csillag fehér. Akkor látszanak leggazdagabban a színek, amikor egy kis távcsővel nézzük és a nagyítás 30x-50x közé esik.

Az utolsó Nyári háromszögbeli drágaságunk az M57, a Gyűrűs köd. Amikor egy átlagos méretű csillag meghal, a magja hirtelen összeomlik, míg a külső táguló gázhéj réteg lehullik.Ez a gáz buborék, évszázadokig planetáris ködként látható marad. Az M57 a legszebb példája ennek. Elég fényes, hogy kisebb távcsövekben látható legyen, a kezdő amatőröket, azonban próbára tudja tenni. Alábbiakban egy módszert hívunk segítségül a Gyűrű köd megtalálásához. Irányítsuk a kereső távcsövet az M57 helye felé, a Gamma és Béta Lyrae csillagok közé kb. félútra. Egy kis nagyítású okulárral, lassan pásztázzuk végig a területet, egy kicsi, ovális fényfolt után kutatva. Ha megtaláltuk, állítsuk a látómező közepébe, és váltsunk nagyobb nagyításra. Kis távcsövekben a Gyűrűs köd egy tömör, szellemképes fehér ovális foltnak látszik. A gyűrű alakja csak 15 cm-es vagy nagyobb távcsöveken keresztül látszik.

Tiszta eget!

Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. július 15.
Napkelte: 04:18
Napnyugta: 19:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés