Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Többszörös fényesség-réteg technika használata Photoshoppal
Egy technika a színek kiemelésére
A fordítás alapjául szolgáló cikk Robert Gendler honlapján található

A fényesség-réteg technika (LRGB) egyik kihívása, hogy elégséges jelre tegyünk szert a jó minőségű színes adatokhoz. Ez különösen igaz a halvány objektumokra, amelyekben a szín adatok nagyon alacsony jel/zaj viszonnyal rendelkeznek elfogadható expozíciós időkkel. Ezekben az esetekben a szűretlen fényesség réteg gyakran hajlamos arra, hogy elárassza és kimossa az RGB adatokat, és ezáltal tompa színeket eredményezzen. A színek tökéletesítésére irányuló kísérletek, a szaturáció növelésével, vagy a fényesség réteg átlátszóságának a csökkentésével azt eredményezik, hogy rendkívül magas lesz a zaj és/vagy áldozatul esnek a részletek és elégedetlenek leszünk az eredmény esztétikájával. Néhány kisérletezés után, találtam egy nagyon egyszerű új technikát, amelyik rendelkezik azzal a képességgel hogy a szín adatokban a teljes Jel/Zaj viszony teljesítményt növelje, anélkül, hogy további zajt adna hozzá és hogy a fényesség réteg által hozzáadott és kívánt részletek elvesznének. Ezt úgy érhetjük el, hogy először létrehozunk egy részleges LRGB kompozitot amelyikben az átlátszóságot 50%-ra csökentettük. Aztán összeolvasztjuk a rétegeket. Majd némi szaturációt adunk hozzá és enyhe Gaussian blur / Gauss elmosást is alkalmazunk. Az első LRGB aztán egy új javított RGB képként fog szolgálni. Ez az új RGB kompozit összehasonlítva az eredeti RGB kompozittal tökéletesebb szín Jel/Zaj viszonnyal és felbontással rendelkezik. Ezután a végső LRGB kompozit már a hagyományos módon készül el. A végső eredmény egy LRGB kép, amiben a színek gazdagabbak és a részletek is teljesen megmaradnak. Az eljárás többször is megismételhető, ha az tovább gazdagítja a szín adatot.

Összefoglalás

Mint az, az (1) képen is látható az erdeti RGB kompozit alacson Jel/Zaj viszonnyal rendelkezik. Amikor a fényesség réteg átlátszóságát felhozzuk 100%-ra (2. kép) a színek elmosódnak és eltompulnak. A 3. képen az átlátszóság 50%-os, a rétegek össze vannak olvasztva, és némi szaturációt és Gauss elmosást végeztünk vele. Az eredmény egy új RGB kompozit gazdagabb színekkel és tökéletesebb felbontással. Aztán az új tökéletesebb RGB komponenst használjuk a végső LRGB kompozit elkészítéséhez. (4. kép)

1. kép)
Az eredeti RGB kompozit alacsony jel/zaj viszonyt mutat
2. kép)
LRGB kompozit 100%-os átlátszósággal tompa színeket eredményez
3. kép)
Az átlátszóság 50%-os. A kép rétegei össze vannak olvasztva és némi szaturáció és Gaussz elmosás van rajta. Az eredmény egy új tökéletesebb RGB komponens. A kiemelt szín adatokat összehasonlítva az eredeti RGB kompozittal a szaturáció és felbontás jobb lett.
4. kép)
A végső LRGB kompozit az új tökéletesített RGB komponens használatával készült.
A fényesség réteg 100%-os átlátszósággal szerepel és a színek gazdagok és telítettek maradtak.
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. július 15.
Napkelte: 04:18
Napnyugta: 19:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés