Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:

Magán csillagvizsgáló újfajta tetőnyitó szerkezettel
Hát az úgy kezdődött, -volt már vagy 4 éve - hogy Horváth Tibi barátom meghívott egy kis kiruccanásra az egyik rendezvénye kapcsán, Ausztriába, a Villach melletti (Kanzelhöhe) Napmegfigyelő obszervatóriumba. Igen sok érdekes és lenyűgöző dolgot láttunk, hallottunk, míg az egész obszervatóriumot megmutatták pincétől a padlásig, ill. fel a tetőre is, ahol meteorológiai állomás működött. Az egyesületből a Gazdag és a Vilmos házaspár vett részt a szakmai kiránduláson, lásd a fotókat a NAE honlapján.

Ennek a kirándulásnak a mellékterméke volt, hogy a szaklap-polcukon egy sorozat a Sterne u. Weltraum folyóirat is ott volt, amit gyorsan végiglapoztam és rátaláltam egy német amatőr cikkére privát csillagvizsgáló építése témában. A néhány oldalt kifotóztam, amin a szerkezet elvi rajza és a megépített változata is rajta volt.

Nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt, gondoltam, és átolvastam a cikket. Házilag, egyedül, meglévő építési maradék anyagokból meg lehet csinálni. A cikkben egy kész faházat alakított át az illető és a következő feltételeket szabta magának:

- legyen teljesen szokványos kinézetű kívülről az építmény, ne keltse fel senki rosszakaratú figyelmét, hogy mi is van ott beépítve. Olyan vidékre szánta, ahová ő sem és egyébként is kevés ember jár rendszeresen, nem ellenőrzött a környéke.

- Legyen feltűnés nélkül átalakítható úgy, hogy megfigyelés alkalmával az égbolt akár teljes felületére is kilásson.

A kész házat megvette, felépítette és utólag, csak belül ügyködve átalakította. Külön beton alapot készített a katadioptrikus távcsövének, majd a tető két síkját 4-4 csuklós rúddal mozgathatóvá tette úgy, hogy a teljes tetöfelület szabaddá vált és gyakorlatilag a teljes panorámát akár egyszerre is körbenézegethette. De mivel a két tetősík, csuklópáronként különböző sugarú íveken mozog, fél tetőt is kinyithat, vagy akár csak egy rést , tetszőleges irányba.

Nos nekem megtetszett ez a kivitel és 2008 tavaszán elkezdtem szép csendben az építését. Nálam azonban más volt az alaphelyzet. Volt ugyan egy kész kerti faházam, de az a szerszámoknak és egyebeknek továbbra is kellett. Ezért megterveztem egy rácsos szerkezetű vázat , 2,5x2,5 m alapterülettel. A négy sarkára eternitcsőbe betonozott pilléralapot készítettem, erre került a 4 fő tartó oszlop. A csillagdám ugyanolyan magas és alakú, mint a mellette kész kerti ház. A figyelmesebb szemlélő csak annyit vesz észre, hogy a 4 sarkán , kívül is van 4 rúd a tető alól az alapig. Ennyi. A féltetőket belülről kötélcsörlővel, csigás terelőkkel mozgatom, ülve, fél kézzel. A belső kiképzés nálam szintén más a német eredetihez képest. Egy köztes "félemeletet" építettem, hogy még magasabbra kerülhessen a távcső, ill. én magam. Mert felállva körbenézhetem a kertemet, kukkerezhetek madarakra lesve, stb. Elbújtatva, de mégis az egész közepén... Ott kinn aludtam már a szabad ég alatt , hálózsákban, tábori ágyon.. .és nem nagyon féltem.

Azt azért meg kell mondanom, hogy túl sok hely nincs benne és a magas földszint terhelhetősége is csak 1-2 embernyi. (ezért magán)

2009-ben eljutottam oda, hogy használható már, de mindig lesz mit fejleszteni rajta. Kár, hogy nem lett nagyobb, mondom már most ! :-)

Van még egyéb meglepetés is, de inkább beszéljenek az építésről készített fotóim... Ha valaki felfedezi a segítségükkel az előbbi meglepinek említett részletet, kérem jelezze, kitalálok neki egy kis ajándékot !

AMCS-üdv: Misi

Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. július 15.
Napkelte: 04:18
Napnyugta: 19:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés