Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Radiáns meghatározás szoftverrel
2012. február 18.
Pető Zsolt tagtársunk, egy általa fejlesztett szoftver segítségével a Magyarországon működő videometeoros kamera rendszer adatait feldolgozva, látványos radiánsképeket tud készíteni pillanatok alatt. Amiért azonban a szoftver valóban íródott/íródik, az az, hogy a kameraadatok alapján ki lehessen mutatni a kisebb feltételezett rajokat.
Az alábbiakban olvashatjátok Pető Zsolt beszámolóját a szoftver első "fellépéséről" és annak eredményeiről.

 
Nem tudom emlékeztek-e rá, 2008.09.09-én egy addig alig ismert raj, a Szeptemberi Epszilon Perseidák  (SPE) nagy kitörést produkált, több órán keresztül látványos tűzgömbökkel, amit a NASA All-Sky Kamerarendszere rögzített is. (http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/08-113.html).
A raj maximuma szeptember 9-10 környékén van, a rajtagok a Ra=48 fok, D=40 fok radiánsból érkeznek. Normál aktivitás és jó ég esetén óránként max. 2-3 meteorra számíthatunk ebből a forrásból maximumkor.
 
Kíváncsi voltam, hogy a hazai videokamerák felvételein kimutatható-e ez a kis raj. Készülő programommal az összes meteort átvizsgáltam, amit a műszerek 2011.09.09/10 éjszakáján készítettek. Már az első kamerák adatai után nagy volt az öröm! A raj megkérdőjelez-hetetlenül kimutatható! Nagyon szigorúan jártam el: kis toleranciát hagytam csak a meteoroknak, csak azokat tartottam meg, amik visszahosszabbításai nagyon közel voltak, sőt, gyakorlatilag metszették a radiánst.
 
Azt most nem vizsgáltam, hogy a meteorok között vannak-e szimultánok, pusztán a visszahosszabbítások alapján döntöttem el a rajtagságot. Szépen látszik, hogy a radiánsközeliek rövidebbek, a távolabbiak hosszabbak (és nem csak a gnomonikus leképezés torzítása miatt), tehát a látszat megerősíti a várakozásokat! Vagyunk páran kis hazánkban, akik fotózzunk is a meteorokat. Bizony sok fényes van köztük, nagyon jó fotótéma is ez a raj, a kép pedig megmutatja, merre érdemes állítani a kamerát! :)
 
A képek szerintem magukért beszélnek:
- Az első képen a meteorok szerepelnek a radiánspozicióval.
- A második képen a visszametszések is láthatók.
- A harmadik képen feltüntettem a közeli radiánsokat, az ANT-ot, az Északi- és Déli Apexet
 
Íme a kamerák hozzájárulása a kép megszületéséhez:
Kamera: (SPE / összes) formátumban
Baja(HUBAJ): 3 / 19
Becsehely(HUBEC): 3 / 23
Debrecen(HUDEB): 11 / 49
Fülöpszállás(HUFUL): 5 / 24
Hódmezővásárhely(HUHOD): 10 / 37
Ludányhalászi(HULUD1): 6 / 33
Ludányhalászi(HULUD2): 5 / 31
Ludányhalászi(HULUD3): 8 / 25
Mobil kamera(HUMOB): 5 / 26
Soroksár(HUSOR): 5 / 28
Zalaegerszeg(HUVCSE1): 2 / 5

Köszönet az összes videokamera üzemeltetőjének, köszönet az adatokért!
A magam részéről nagyon örülök, hogy megszülettek ezek a képek, és remélem akad köztetek is olyan, aki közös sikerünkként tekint rá!
 
Üdvözlettel
 
Pető Zsolt
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 26.
Napkelte: 04:48
Napnyugta: 18:51
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés