Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Csillagászati makettek kiállítás
2013. március 14.
Vilmos Mihály amatőrcsillagász kiállítása a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
A Nagykanizsa Halis István Városi Könyvtár kiállítást rendezett március idusa és a közelgő tavaszi napéjegyenlőség alkalmából, Vilmos Mihály amatőrcsillagász csillagászati makettjeiből. A kiállítást Czupi Gyula a könyvtár igazgatója nyitotta meg, majd Vilmos Mihály ismertette a gyűjteményt a megjelenteknek.

A kiállítás mellett elhelyezésre került egy gyűjtődoboz amelyben a témához kapcsolódóan kérdéseket lehet elhelyezni és a kiállítás egy hónapos ideje alatt minden hét péntekén a kérdésekre adott válaszokat kifüggesztik a kiállítás mellé.

Az alábbiakban Vilmos Mihály megnyitója olvasható:

Kedves Érdeklődő Hölgyek és Urak !

Alig negyedéve, hogy a világnak vége akart lenni, legalábbis ezt szajkózta mindenféle média, mire föl sok babonás ember félni kezdett, elzarándokolt, eladta ingóságait, rosszabb esetekben csatlakozott az örök életet ígérő valamelyik szekta vezetőjéhez, vagy akár halálba is ment érte, feltéve, ha előtte gondosan átruházta vagyonát a szektára.
"Hát NORMÁLISAK ezek?" - mondaná és mutatná NMTKM Besenyő Pista bácsi, azaz Nem a Mayák Találták Ki ezt a Marhaságot.

Ugyanis pont ők voltak azok, akik az idő mérését, az év napjainak számát irigylésre méltó pontossággal, a mai 365 ¼ napot 4 tizedesig azonos hosszúra számolták ki. Ezért a naptáruk – messze az európai naptárrendszert felülmúlva - nem kívánt semmilyen korrekciót 3-4000 éve.
Európa 1582-ig kínlódott a hibás naptár számítási rendszerével, mert nem volt hajlandó eltérni a Föld világegyetemben elfoglalt helyének hamis elképzelésétől.
És hol tartunk most :
- ott, hogy még mindig nem kötelező tantárgy Magyarországon a Csillagászat,
- a szomszédos országokban, Europában már a háború után kötelezővé tették
- a médiákban hamarább találunk naprakész horoszkópot, vagy a katasztrófaelméletek valamelyikét,
- rögtön pánikhangulat indul, ha nemvárt égi jelenség tűnik fel, és hamarább hangzik el, hogy VALAKI küldte ránk a vészt, mint az, hogy csillagásztól kérjenek szakszerű, tudományosan megalapozott magyarázatot.

A hirdetőtáblán látható, hogy itt Nagykanizsán 40 éve folytatunk rendszeres felvilágosító, magyarázó tevékenységet,és bemutatjuk megfelelő műszerekkel mi is van odakint a világűrben.
Idebent most, amikor rossz idő van kint, azokat az eszközöket szeretném figyelmükbe ajánlani, amelyekkel évezredek óta mérnek, ellenőriznek asztronomusok - és nem asztrologusok - az égbolton, vizsgálódnak szabad szemmel, távcsövekkel, fotografikusan, vagy más fényfelbontó eszközzel. Az évezredek ismeretanyagának sűrítményét láthatjuk itt, megalkotva a csillagok rendszerezését helyük, fényük, fizikai tulajdonságaik szerint. Megalkották azokat az elméleteket, amelyek IGAZOLNI tudják az okokat ami szerint mozog velünk a világ.
Az eszközöket 4 csoportba rendszereztem, bár éles határokat nem lehet köztük húzni:
- mérő eszközök
- megfigyelő műszerek
- napórák, mint időmérők, de nem csak óraidőt tudnak mutatni
-tájékoztató, magyarázó eszközök

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 18.
Napkelte: 05:02
Napnyugta: 18:40
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés