Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Partiscum Planetárium a Csurgói Eötvös József Általános Iskolában.
2015. február 08.
2015.február 2-án egyesületünk is részt vett a Csurgói Eötvös József Általános Iskolában megtartott Eötvös napok ismeretterjesztő programjának a lebonyolításában.
A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület részéről Bognár Tamás segített a program lebonyolításában. A nap leglátványosabb programja a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület mobil planetáriuma volt. Kíváncsian és izgatottan vártuk az iskola tanáraival és gyerekeivel a planetárium érkezését. Arra számítottunk, hogy egy nagy autóban fog megérkezni a mobil planetárium. Nagy csodálkozásomra egy viszonylag kis méretű autóval érkezett Illés Tibor. Az autó viszont művészi tökéletességgel tele volt pakolva a mobil planetárium kellékeivel. A csomagok pillanatok alatt bekerültek a tornaterembe. Mindenki kíváncsian nézte a rejtélyes csomagokat.



Igyekeztünk segíteni a kicsomagolásban és az összeszerelésben.



A legnehezebb csomag a felfújható planetárium volt. A kicsomagolás után széthajtogattuk és elhelyeztük a leeresztett kupolát.  Amíg a felszerelés többi részét előkészítettük az összeszerelésre, addig a kupolát egy ventilátor felfújta.



Illés Tibor a felfújódó kupola előtt.



A felszerelés várja az összeszerelést.



A ventilátor ellenőrzése. A kupola majdnem tökéletesen felfújva. Hamarosan lehet bepakolni. De ehhez ki kell nyitni az ajtót, ekkor pedig a levegő elkezd kiszökni a kupolából. Emiatt gyorsan, határozott mozdulatokkal kell pakolni.



Meglepően gyorsan bepakoltuk a felszerelést. Az ajtót bezártuk, Tibor a ventilátor segítségével feszesre fújta a mobil planetáriumot. Majd rutinos mozdulatokkal összeállította a felszerelést.



A felszerelés összeállítva. Elkezdődhet a rendszer tesztelése. Először a hangrendszer, majd a vetítő rendszer következett.



A kupolában párnákon lehetett ülni a földön. Az első sort már leraktuk. Ez elé a sor elé még egy párnasor került. A párnák úgy lettek lerakva, hogy a gyerekek kényelmesen, több sorban elférjenek. Mindenki tökéletesen tudja látni a vetítést. Nagyon fontos, hogy lehetőleg ne tudjanak a kupola falának dőlni. A vetítés alatt úgy is mindenki kényelmesen hanyatt fekszik a párnákon és úgy fogja szemlélni az előadást. Személyes véleményem alapján, így még oldottabban lehet csodálni a vetítést.



A vetítésekre a gyerekeket csoportokba szervezték. Minden csoporttal volt egy kísérő tanár. Mielőtt beléptek volna a kupolába Tibor elmondta a mobil planetárium használatának, a bemenetelnek és a kijövetelnek a módját, ami igen lényeges egy felfújt kupola esetében. A gyerekek körében nagy sikert aratott és többekből csodálkozást váltott ki a kupola hatás, amely hatásra a leghalkabb suttogást is igen tisztán és hangosan lehetett hallani a planetrárium kupolájában.



A következő csoport is elkezdett felsorakozni a kupola előtt.



Igyekezni kellett a bemenetellel, mert a kupolából a nyitott ajtón át megszökik a levegő. Amikor mindenki bent volt ismét feszesre lett fújva a kupola.

Az előadások egy gyors térbeli utazással kezdődtek, amely során a Naprendszerünket végig utaztuk. Ezt követően megismerkedtünk az éjszakai égbolt csodáival, ahogy az emberiség az évszázadok során felfedezte és megismerte az égen vándorló fényeket. A térbeli utazás után egy időutazás következett. A Naprendszer kialakulás után az élet kialakulását és a dinoszauruszok megjelenését láthattuk. A vetítés alatt az idő gyorsan repült. Meglepően hamar vége lett a vetítéseknek. Az első vetítés végére az eddig felhős ég is kiderült. Előbújta a Nap a felhők mögül. Így lehetőség nyílott az iskola udvarán távcsöves bemutató keretében a Napot megfigyelni. Ismerkedni a távcsöves észlelés örömeivel.


Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 16.
Napkelte: 05:05
Napnyugta: 18:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés